flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У місті Луцьк відбувся тренінг для прес-секретарів судів

09 червня 2017, 12:06

8 червня 2017 року в м. Луцьк відбувся тренінг на тему: "Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади" для прес-секретарів судів

Тренінг «Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади» - це перша системна тренінгова програма навчання для представників судів, які виконують обов’язки прес-секретарів з метою створення сприятливого комунікативного середовища між громадськістю, засобами масової інформації та представниками судової влади.

Сьогодні це вже десятий тренінг організований в партнерстві ГО «Вектор прав людини», проектом «Суд людською мовою», Радою суддів України, прес-центром судової влади України, Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

«Тренінг є прикладом плідної співпраці судової системи та громадських організацій задля реалізації спільної мети – захисту прав людини. В Україні не існує спеціальної державної програми навчання прес-секретарів судів, тому силами громадських організацій і судової влади ми робимо можливе вже сьогодні і створюємо підґрунтя для майбутніх змін у цьому напрямку.»- зазначила, директор ГО «Вектор прав людини», координатор проекту «Суд людською мовою» Валерія Рибак.

«Для того щоб бути зрозумілими для суспільства потрібно з ним спілкуватися і бути відкритими. Відповідно від влади потрібно налагодити комунікації з громадськістю та журналістами, оскільки саме вони є провідниками і передавачами інформаційний потоків, освоїти нові інструменти у роботі прес-служби (соціальні мережі, нові медіа, відремонтувати співпрацю з традиційними медіа, проводити освітні заходи тощо). Тому такі тренінги вже сьогодні є необхідним заходом для інформування, навчання та донесення суті проблеми», - наголосила тренер Анастасія Розлуцька.

Протягом тренінгу учасники знайомляться з новими поняттями, загальними аспектами прав людини та видами громадського контролю за їх реалізацією; отримують знання та навички застосування комунікативних інструментів в роботі судів із засобами масової інформації та громадськості. Це дасть змогу в подальшому підвищити рівень забезпечення права на справедливий суд, особливо в частині забезпечення компонентів права на відкрите слухання судової справи, наприклад, доступ громадськості, представників ЗМІ на відкрите судове слухання, його трансляція технічними засобами суду, висвітлення інформації про судове слухання на сайтах судів тощо.

Надалі учасники зможуть використати знання та навички для налагодження комунікації як всередині колективу так і з представниками громадськості, ЗМІ, для оперативного реагування на події довкола суспільно важливих справ, забезпечення права на відкриті слухання та принципу гласності судового процесу.

Тренінги проводяться на виконання рішення XI з’їзду суддів України від 22.02.2013 р. щодо запровадження в судах посади прес-секретаря та рішення Ради суддів України від 12 березня 2015 року № 14.

Важливість проведення таких тренінгів коментує представниця прес-центру судової влади України Ольга Какауліна: «Довіра до судової влади неможлива без належного забезпечення принципу гласності та відкритості судочинства. Саме тому реалізація судами вимог забезпечення доступу громадян до інформації про здійснення судочинства та діяльність судів в цілому стає важливим елементом судової реформи. І важливу роль в цьому процесі відіграють прес-секретар та усвідомлення всіма представниками судової гілки влади необхідності цього процесу.».