flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові ставки судового збору при зверненні до суду!

08 жовтня 2011, 16:36

Нові ставки судового збору при зверненні до суду!

 

08 липня 2011 року Президент України підписав Закон України «Про судовий збір» (надалі закон), який набере чинності з 01 листопада 2011 року.

Законом визначено, що судовий збір справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів, і включається до складу судових витрат.

Платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які звертаються до суду.

Судовий збір справляється: за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством; за подання до суду апеляційної й касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України; а також за видачу судами документів.

Судовий збір не справляється за подання: заяви про скасування судового наказу; заяви про зміну чи встановлення способу, порядку й строку виконання судового рішення; заяви про винесення додаткового судового рішення; заяви про розірвання шлюбу з особою, визнаною в установленому законом порядку безвісно відсутньою або недієздатною, або з особою, засудженою до позбавлення волі на строк не менш як три роки; заяви про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, а також в інших випадках, встановлених законом.

Від сплати судового збору звільняються: позивачі за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин; позивачі за подання позовів про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи; позивачі за подання позовів про стягнення аліментів; позивачі за подання позовів про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення злочину; інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди І та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів І та II груп; позивачі-громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; позивачі за подання позовів про уточнення списку виборців та інші.

Згідно з новим законом розмір судового збору залежить від величини мінімальної заробітної плати станом на 01 січня календарного року. Із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати відповідно щороку збільшуватиметься і розмір судового збору. Збільшення величини мінімальної заробітної плати протягом календарного року на розмір судового збору не впливає.

Станом на 01 січня 2011 року мінімальна заробітна плата становила 941 грн., тому протягом листопада і грудня 2011 року судовий збір вираховуватиметься з даної суми.

Протягом 2012 року судовий збір слід вираховувати від розміру мінімальної заробітної плати, що буде встановлена законодавцем станом на 01 січня 2012 року.

З 01 листопада 2011 року необхідно буде сплатити судовий збір при подачі до суду:

- позовної заяви майнового характеру - в сумі одного відсотка ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (188,20 грн.) та не більше трьох розмірів мінімальної заробітної плати (2 823 грн.);

- позовної заяви немайнового характеру - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати (94,10 грн.);

- позовної заяви про розірвання шлюбу - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати (94,10 грн.);

- позовної заяви про поділ майна подружжя - один відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (188,20 грн.) та не більше трьох розмірів мінімальної заробітної плати;

- заяви про видачу судового наказу - 50 відсотків ставки, що визначається з оспорюваної суми у разі звернення до суду з позовом у порядку позовного провадження;

- заяви про перегляд заочного рішення - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати;

- апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду - 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги; а у разі подання позовної заяви майнового характеру - 50 відсотків ставки, обчисленої виходячи з оспорюваної суми;

- заяви про забезпечення доказів або позову - 0,1 розміру мінімальної заробітної плати.

При подачі до суду особою, яка має статус дитини війни, позовної заяви до управління Пенсійного фонду України про нарахування та виплату підвищення до пенсії, з 01 листопада 2011 року і до кінця календарного року сплачуватиметься судовий збір в сумі 28,23 грн.

З набранням чинності новим законом, сплачені кошти судового збору зараховуватимуться до спеціального фонду Державного бюджету України та спрямовуватимуться на забезпечення здійснення правосуддя, зміцнення матеріально-технічної бази судів.

 

Заступник голови Шацького районного суду Жевнєрова Наталія Вікторівна