flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронне декларування присяжних

04 лютого 2021, 14:58

Електронне декларування присяжних

 

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Згідно зі статтею 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Присяжні під час виконання своїх обов’язків у суді, а саме під час залучення до розгляду конкретної справи, стають суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

Якщо протягом 2020 року присяжний залучався до здійснення правосуддя, незалежно від того чи отримав він виплати за виконання обов’язків у суді як присяжного, зобов’язаний подати до 1 квітня 2021 року шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Звертаємо увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) в Україні можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (далі– АЦСК), перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Для входу до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (https://portal.nazk.gov.ua), з використанням особистих ключів та відповідних їм посилених сертифікатів відкритого ключа, АЦСК,необхідно завчасно отримати послуги електронного цифрового підпису.

 

 

Прес служба суду