flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо декларування

06 березня 2017, 11:40

 Шацький районний суд Волинської області інформує, що відповідно до статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" від 14.10.2014 року №1700-VІІ (далі – Закон), особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону (далі – суб’єкти декларування), зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Суб’єкти декларування, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, а також зобов'язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому порядку декларацію за минулий рік. Подані декларації включаються до Єдиного державного реєстру осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр), що формується та ведеться Національним агентством.

У разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку – нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк повідомити про це Національне агентство у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку – нерезидента.

Крім того, у разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року, зазначений суб'єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов'язаний письмово повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Згідно рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10 червня 2016 року № 2 "Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (із змінами та доповненнями, внесеними рішенням від 18.08.2016 № 1) з 1 січня 2017 року стартував другий етап роботи системи подання та оприлюднення декларацій для всіх суб’єктів декларування та декларацій (повідомлень). Зазначені у пункті 1 цього рішення декларації (повідомлення) подаються згідно із Законом шляхом заповнення відповідних форм на офіційному веб-сайті Національного агентства з використанням програмних засобів Реєстру.

Декларація заповнюється та подається особисто суб'єктом декларування через власний персональний електронний кабінет суб'єкта декларування у системі Реєстру шляхом заповнення відповідної електронної форми.

Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 10 червня 2016 року № 3 (зі змінами та доповненнями) затверджено:

1) Порядок формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Порядок);

2) Форму декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

3) Форму повідомлення про суттєві зміни в майбутньому стані суб’єкта декларування.

Відповідно до пункту 3 розділу ІІ Порядку суб’єкт декларування повинен зареєструватися у названому Реєстрі з використанням особистого ключа та посиленого сертифіката відкритого ключа електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).

Суб’єкти декларування мають можливість безкоштовно виготовити ключі електронного цифрового підпису як фізичні особи в будь-яких відділеннях Акредитованих центрів сертифікації ключів Держаної фіскальної служби України.

На території Волинської області діють відділення за адресами:

- м. Луцьк, Київський майдан, буд. 4, каб. 30, тел.: (0332) 77-84-94.

- м. Ковель, вул. Чубинського, буд. 1, каб. 105, тел.: (03352) 59817.

У зв’язку з наведеним, окремо звертаємо увагу громадян, включених до списків присяжних та народних засідателів з метою залучення до розгляду і вирішення справ в Шацькому районному суді Волинської області, про вжиття необхідних заходів щодо подачі декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік у встановлені Законом терміни.

Крім того, наголошуємо, що порушення вимог фінансового контролю (несвоєчасне подання декларації, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку – нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані), декларування недостовірної інформації (подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації або умисне неподання такої декларації) є корупційними правопорушеннями, за які згідно чинного законодавства передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Наслідки порушення вимог фінансового контролю визначені у статті 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а декларування недостовірної інформації суб’єктом декларування – у статті 3661 Кримінального кодексу України.