flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Моніторинг стану незалежності суддів

24 серпня 2012, 15:19

     Відповідно до рішення Ради суддів України від 09 липня 2012 року №34, 15 серпня 2012 року в усіх місцевих і апеляційних судах загальної юрисдикції відбулось опитування громадян - відвідувачів судів. Метою проведення такого дослідження є здійснення аналізу стану незалежності, неупередженості та доступності правосуддя в Україні, розроблення відповідних рекомендацій для вирішення проблемних питань і удосконалення діяльності судів, органів суддівського самоврядування та інших органів судової влади.

     Протягом дня всім відвідувачам Шацького районного суду Волинської області було запропоновано заповнити анонімну анкету, яка розроблена Центром суддівських студій та схвалена рішенням Ради суддів України. Дана анкета складається з шести запитань, які охоплюють різні аспекти: громадянам пропонується оцінити рівень незалежності суддів при прийнятті рішень і відношення до відвідувачів судів з боку працівників апарату.

     Заповнені анкети опрацьовувались апаратом Шацького районного суду. Приємними виявились результати опитування громадян. Так, •ефективність організації роботи суду 82% респондентів оцінили на відмінно, 18% - добре, • зручність умов перебування громадян в суді 75% - відмінно, 25% - добре, • якість, повнота та доступність інформації для відвідувачів 75% - відмінно, 25% - добре, жодної оцінки «незадовільно» чи задовільно. На запитання чи коректно та ввічливо ставляться до відвідувачів судді 95% відповіли «так», 5% - «скоріше так», відповіді «ні» та «важко сказати» - відсутні, • на запитання про коректність та ввічливість працівників суду до відвідувачів – 100% відповіли «так». • 95% від опитаних вважають, що розгляд їх справи в суді був незалежним, неупередженим та справедливим, лише 5% відповіли «скоріше так», жоден не відповів «ні» чи «скоріше ні».

     Узагальнені результати опитування надіслано до територіального управління ДСА України в Волинській області. Територіальні управління ДСА України узагальнюють інформацію, що надіслана від апеляційних та місцевих судів відповідного регіону, та узагальнені регіональні результати опитування надсилаються до Центру суддівських студій для подальшого опрацювання. По завершенню узагальнення всіх результатів опитувань, а також надання експертами відповідної оцінки підсумків досліджень, у листопаді 2012 року відбудеться конференція, присвячена рівню довіри громадян до суду.

     Результати моніторингу будуть використані для розробки рекомендацій, котрі будуть надані судам та органам державної влади.